top of page

פליטים ברשת

בממ"ן 14 החלטתי לעסוק בסוגיית פליטים, אחת הסוגיות המדוברות והשנויות במחלוקות בארץ בפרט ובעולם בכלל. בפוסט הבא אסקור כיצד צורת החיפוש של הסוגיה במנועי החיפוש יכולות להוביל לתוצאות שונות, היכן בעולם עוסקים ומדברים על הבעיה ברמה הגבוהה ביותר ואפילו אעקוב אחר התראות שיגיעו אלי בנושא במהלך השבוע הקרוב.

על מנת לבחון את כל אלה החלטתי להשתמש בשתי ביטויי חיפוש ממוקדים ורלוונטיים לנושא: 1. בעיית הפליטים, או באנגלית: The refugee problem 2. מבקשי מקלט, או באנגלית: refugee seekers נתחיל בכך שנראה מה קורה כאשר מחפשים בעברית בגוגל, תוך הצהרת מיקום מקומי (ישראל) את הערך של "בעיית הפליטים":

כמו שניתן לראות, בעיני גוגל, כאשר אתה נמצא בישראל הפליטים היחידים שמעניינים אותך הם הפליטים הפלסטינאים. רק כאשר גוללים כחצי עמוד למטה מגיעים לבעיית הפליטים האפריקאים במדינה, ואם נגלול עוד יותר, רק אז נגיע לבעיית הפליטים אשר מעסיקה את אירופה והעולם כולו בשנים האחרונות.

ועכשיו נראה מה קורה כאשר משנים את מילות החיפוש למונח באנגלית The refugee problem, ומחפשים אותו תחת מיקום מוצהר של גרמניה- אחת המדינות אשר מתמודדות כבר שנים עם נושא הפליטים.

פתאום תוצאות החיפוש השתנו לגמרי ומדברות על בעיית הפליטים העולמית, עם דגש על הפליטים מסוריה (תוצאת החיפוש השלישית), אפילו ההגדרה בויקיפדיה (שנשארה בעברית, כנראה גוגל יותר חכם ממי שמנסה "לרמות אותו") הפכה לנושא בעיית ההגירה באירופה וכבר לא רק בעיית הפליטים הפלסטינאים בישראל. מה שמעניין לראות זה שגם כאשר מחפשים את המונח הזה בחיפוש מוסתר, ובחיפוש דרך מכשיר אחר (במקרה הזה טלפון נייד) התוצאות משארות כמעט זהות. כנראה שמי שעושה את עבודות ה-SEO לאתרים הנמצאים בראש הרשימה בהחלט עושה עבודה טובה בנושא.

עכשיו נעבור לביטויי החיפוש השני שלנו: מבקשי מקלט, מונח אשר כמובן אמור להתחבר הרבה יותר לכל הנושא של הפליטים מסוריה. מה קורה כאשר מחפשים "מבקשי מקלט" בגוגל תחת מיקום גיאוגראפי של ישראל?

כמובן שכמו במקרה הקודם, ישראל היא מרכז העולם ;) וזה נראה כאילו שנושא מבקשי המקלט הכי מדובר נמצא בישראל בנוגע לפליטים מאריתראה וסודן. אבל מה קורה כאשר, כמו בפעם הקודמת, נשנה את שורת החיפוש לאנגלית ואת המיקום הגאוגרפי לגרמניה?

הפעם התוצאות מקיפות את הנושא בצורה הבינלאומית שלו, וסוקרת את הדיון במבקשי המקלט בכל העולם עם דגש על מדינות אירופה. מה שמעניין לראות הוא את הערך בויקיפדיה שגוגל נתן לנו (שוב בעברית, לא תמיד אפשר "לעבוד עליו"), הכותרת היא אמנם מבקש מקלט כהגדרה רחבה, אבל התמונה מאוד לוקאלית אשר מציגה את בעיית הסודנים והאריתראים בארץ.

גם כאן, כמו במקרה הקודם במידה ומחפשים במצב מוסתר, או דרך מכשיר אחר (מובייל) מתקבלות תוצאות דומות לחיפוש באנגלית:

ראוי לציין את עו"ד דוויד סרוסי, אשר כמעט בכל שורות החיפוש גם בנושא בעיית הפליטים וגם בנושא מבקשי המקלט- אין מה להגיד, הקידום הממומן שלו עושה עבודה בהחלט טובה :) דבר מעניין נוסף שאפשר לראות, הוא כאשר רק מתחילים לחפש את נושא בעיית הפליטים בגוגל, אפשר דרך ההשלמות של שורת החיפוש לראות איפה נמצאות בעיות הפליטים הכי מדוברות בעולם:

כעת נעבור למיפוי ביטויי המפתח שלנו בעזרת גוגל טרנדס ונראה מתי ובאילו מדינות מחפשים את הביטויים האלו בצורה הגבוהה ביותר ברשת: נתחיל עם מעקב אחרי השיח בנושא בעיית הפלטים - The refugee problem, ב-5 השנים אחרונות, חשוב לציין כי כאשר חיפשתי את המונח בעברית (וגם את מושג מבקשי המקלט) לא הייתה מספיק אינפורמציה בנושא.

ניתן לראות כי שיאו של השיח הייתה באזור שנת 2015, הדבר מאוד הגיוני ומתקשר לעובדה שבשנת 2015 החל גל ההגירה העצום לארצות אירופה מארצות ערב, בדגש על פליטים סורי. אחד האירועים המכוננים והזכורים מסוגיית הפליטים הוא התמונה של הילד הסורי שנסחף אל חופי טורקיה, שהופצה בכל רשתות התקשורת, גם היא כאמור בשנת 2015:

נתון מאוד מעניין בנושא סוגיית הפליטים הוא אזורי החיפוש, אני חשבתי שמרבית החיפושים יהיו דווקא ממדינות אירופה, כנראה בגלל שזה הנושא הכי מדובר ומסוקר בטלוויזיה הישראלית. אך ניתן לראות כי דווקא דרום אפריקה וארה"ב הן המדינות בהן החיפוש אחר נושא בעיית הפליטים הוא הפופולרי ביותר. סביר להניח כי הדבר נובע מההתמודדות היום יומית של אפריקה עם נושא הפליטים (מה שמורגש גם בארץ עם הפליטים מאריתראה וסודן), בעוד בארה"ב כנראה החיפושים נובעים גם מהמתעניינות בנעשה במדינות אירופה בנושא, וגם מבעיית הפליטים המקומית אשר קיימת בארה"ב (פליטים רבים מכל העולם וממקסיקו בפרט מגיעים אליה לבקש עבודה).

מבחינת הנושאים הקשורים לחיפוש אחר בעיית הפליטים ניתן לראות באמת את כל הנושא של הפליטים הסורים, הפליטים באירופה ובמזה"ת, ושאר נושים שבאמת מתחברים לנו בצורה הגיונית לנו בהתאם לחדשות שאנו שומעים בצורה יום יומית:

מכיוון שבאופן מפתיע אזור החיפוש הגבוה ביותר למונח בעיית הפליטים הוא דווקא בדרום אפריקה, עניין אותי לראות על מה המונח הזה מדבר שם. לכן נכנסתי לעמוד של בעיית הפליטים בתוך דרום אפריקה, ובחלק של הנושאים הקשורים גיליתי לאילו נושאים מתחבר הנושא של בעיית הפליטים בדרום אפריקה:

ניתן לראות כי הנושא הקשור ביותר לבעיית הפליטים בדרום אפריקה, לפי גוגל טרנדס, הוא legislation, חקיקה. ואחריו בני אדם וילדים. לכן אני משער כי החקיקה בנושא הפלטים בדרום אפריקה, והפן האנושי שלהם הם הנושאים שמעסיקים בעיקר את הדרום אפריקאים. מחיפוש קצר בגוגל גם ניתן לראות כי בשנת 2015 חוקקו חוקים שונים בנושאי הפליטים, דבר אשר כמובן מסביר את הנתון הקודם של קפיצה בשיח של הביטוי בשנת 2015, בעולם בכלל ובדרום אפריקה בפרט.

עכשיו נעבור לביטוי המפתח השני בחיפוש שלי: refugee seekers

בדומה לחיפוש הקודם שלנו לגבי הביטוי "בעיית בפליטים", גם הביטוי "מבקשי מקלט" היה פופולרי מאוד בשנת 2015, הדבר כמובן הגיוני מכיוון ששני ביטויים אלה עוסקים באותו נושא אשר היה במרכז החדשות והאקטואליה בשנת 2015 (כמו שתואר מעלה). לבדיל מהביטוי הקודם, ביטוי זה גם צבר פופולריות בשנה האחרונה, סביר להניח שלדונלד טראמפ ולכל המדיניות וההצהרות שלו בנושאי הפליטים יש קשר לנושא. בנוגע למדינות שבהם חיפשו הכי הרבה את הביטוי, גם פה התוצאה מפתיעה:

אם בנושא בעיית הפליטים הגענו עד לאפריקה, הרי שבנושא מבקשי המקלט יבשת אוסטרליה היא המדינה בה מחפשים בצורה הגבוהה ביותר את הנושא, אחרי (בפער) אנגליה ואז קנדה- לגבי בריטניה, ארה"ב וקנדה, ידעתי שאלו מדינות שקולטות הרבה מבקשי מקלט, אבל לגבי אוסטרליה הדבר בהחלט הפתיע אותי. לכן חיפשתי בגוגל, ואכן בחיפוש מהיר מצאתי שאוסטרליה בהחלט עוסקת בנושא מבקשי המקלט רבות ואף מפעילה מדיניות אכיפה קשוחה בנושא:

דבר נוסף אשר מעניין באוסטרליה הוא שבחיפוש ממוקד במדינה עצמה, ניתן לראות כי פופולריות של חיפוש הביטוי במדינה לא בדיוק תואמת את הפופולריות שלו בשאר העולם. כנראה שהמרחק והשוני משאר מדינות העולם המערבי במקרה הזה בכל זאת עושים את שלהם:

בבדיקת הנושאים הקשורים ל"מבקשי המקלט" שווה לשים לב לנושא הרביעי שמתחבר אליו- טרור. כנראה שבעקבות הטראומות השונות שחוו מדינות העולם בעיית הפליטים ומבקשי המקלט מתחברת באופן אוטומטי גם אל טרור בשטחן (דבר אשר כמובן עלול להוביל אותם לנקוט באמצעים למניעת/דילול ההגירה).

אחרי שעברנו על ביטויי החיפוש בגוגל וחקרנו את הפופולריות של הביטויים לאורך 5 השנים אחרונות בעולם הגיע הזמן לראות איפה ובאיזה אתרים מתעסקים בנושאים הללו כיום. את זאת נעשה ע"י מעקב של שבוע בגוגל אלרטס אחרי ביטויים אלה + חיזוק בדמות שני מונחים שנתקלתי בו רבות במהלך החיפושים - refugee crisis ו-asylun seekers.

הדבר הראשון הבולט לעין במעקב אחרי ההתראות היא הגלובליות של תופעת הפליטים, כמו שניתן לראות בצילומי המסך אין יבשת בעולם (אולי חוץ מאנטרקטיקה) שבעיית הפליטים לא מסוקרת בה בצורה זו או אחרת:

הונגריה, סקוטלנד, בריטניה, ארה"ב, נאפל, בנגלדש, נורווגיה, קאטר, לבנון, אלה רק חלק קטן מהמדינות שמהן הגיעו כתבות עם מילות המפתח בנושאי המהגרים בשבוע האחרון.

כמו כן, כאשר חיפשתי בגוגל טרנד את המושג refugee seekers, הופעתי לראות נפח גדול של חיפוש המילה דווקא באוסטרליה, מסתדר שהמגמה ממשיכה, וגם לא מעט מההתראות שקיבלתי על הביטוי הנ"ל הגיעו גם הם מאתרים שמקורם באוסטרליה וניו זילנד.

מלבד אוסטרליה וניו זילנד, קיבלתי השבוע התראות רבות בנושאי הפליטים מאתרים ערבים שונים, דבר אשר בהחלט הגיוני נוכח העובדה שאחת מבעיות הפליטים העיקריות (והמדוברות בתקשורת) מגיעה מסוריה:

בין האתרים וארצות ערב, שמתי לב שקאטר היא אחת המדינות שמתעסקת בנושא הנ"ל בצורה הרחבה ביותר, כאשר אתר "קאטר אדוונצ'ר" - אתר חדשות קאטרי (סטייל YNET שלנו) הוא מהאתרים שהופיעו על גבי הכי הרבה התראות במהלך השבוע האחרון:

אתר נוסף שמשך את תשומת ליבי הוא אתר "QUORA", גם מכיוון שהגיעו התראות רבות מאתר זה במהלך השבוע האחרון, וגם מכיוון שהתראה אחת עסקה בנושא בעיית הפליטים הפלסטינים בארץ:

במבט ראשוני אולי כמו אתר חדשות עם טורי דעה, אבל לאחר שהגיעו התראות שונות במספר תחומים מגוונים (כולם כמובן תחת נושא הפליטים), החלטתי לחקור קצת ולגלות מה עומד מאחורי האתר הזה שמתעסק רבות בבעיית הפליטים העולמית:

מסתבר שהאתר הזה הוא מעין רשת חברתית בשילוב בלוג בו ניתן למצוא טורי דעה של אנשים שונים לפי הנושאים בהם בגולש מתעניין. כמובן שכמו כל אתר שהקהל יכול להביע בו את דעותיו, נושאים שנויים במחלוקת כמו בעיית הפליטים יזכו לשיח ודיון רב- ובעקבות זאת גם ריבוי ההתראות בנושא מאתר זה. אגב במהלך החיפוש גיליתי שיש לאתר הזה אפילו ערך בעברית בויקיפדיה, בקיצור- בהחלט אתר ששווה להכיר:

לסיכום, אחרי שחיפשתי את ביטויי החיפוש- The refugee problem, refugee seekers ברשת, בדקתי בגוגל טרנדס איפה מחפשים אותה, וגם קיבלתי התראות בנושא ניתן להגיע למספר מסקנות. מחיפוש זה למדתי שאולי מבחינת הארץ "פליטים" מתקשר לבעיית הפלסטינים, או בעיית הסודנים והאריתראים. אבל אנחנו ממש לא המדינה היחידה עם בעיות בנושא- כמעט בכל היבשות והמדינות בעולם יש התעסקות בנושא. אם זה באפריקה המתעסקת בעיקר בבעיות פליטים מקומיים, או אוסטרליה אשר מתנגדת לקבלת פליטים מהמזה"ת, או כמובן באירופה ובארה"ב שם מתמודדים מאז 2015 עם פליטים שמגיעים בעיקר מסוריה. בנוסף ניתן ללמוד שבכל מקום בעולם מתייחסים לנושא בצורה אחרת, כמובן שסיקור הנושא במדינות ערביות יהיה שונה לעומת סיקור במדינות מערביות. כמו כן, אמנם מאז 2015 (שנה שהייתה "יריית הפתיחה" בנושא הדיון על הפליטים בתקשורת העולמית), חלה ירידה בשיח. אבל עדיין קיים נפח שיח גלובלי, רחב היקף, ואפילו ניתן לראות שנפח השיח שוב עלה במהלך השנה האחרונה. מה שאומר שנושא הפליטים ממש לא ירד מסדר היום כל כך מהר, ונראה כי הרשת תמשיך לגעוש ולעסוק בנושא גם במהלך השנים הקרובות.


Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page